Aktuellt

Välkommen på vinterpaddling!

14/11-2022

Att ge sig ut i kajaken så här års är en upplevelse utöver det vanliga! Nog för att hösten hittills har varit osedvanligt varm (vilket innebär lite dubbla känslor, eftersom tankarna på klimatförändringarna gör sig starkt påminda), men ute på havet är det ändå märkbart tomt och öde. En och annan hummerfiskare kan man skåda i horisonten, annars är man alldeles mol allena. Och när semesterminnena börjat blekna en aning, och höstmörkret begränsat våra möjligheter att tanka ny energi utomhus i dagsljus, blir känslan av frihet, äventyr och glädje så mycket mer påtagliga!

Vid vinterpaddling är det extra viktigt att tänka på säkerhetsaspekterna. Torrt och varmt ombyte måste finnas med. Varm vätska likaså. Och man bör heller inte ge sig ut ensam i kajaken. Som regel rekommenderas att man bär torrdräkt när vattentemperaturen understiger 13 grader. På mina turer ingår torrdräkt, neoprenhandskar och -skor.

Vi har också möjlighet att beställa läcker och värmande soppa från Lilling Cottage, som vi kan värma på trangiaköket när vi gör ett strandhugg.

Säkerhet

10/9-2022

Efter dryga 30 guidade kajakturer denna sommar, samt genomförd GSRT-utbildning och kajakledarutbildning steg 1 för Friluftsfrämjandet, kan jag konstatera att många tankar och utmaningar har handlat om just säkerhet. Och sommarens tragiska olycka i Vänern, där två unga män omkom under en kajaktur som visade sig vara allt för utmanande för dem, har verkligen satt fingret på en viktig fråga... Även om paddlingen i mångt och mycket handlar om njutning, rekreation, friluftsliv och härliga naturupplevelser, får vi inte glömma att man i en havskajak faktiskt befinner sig i ett ganska utsatt läge; vädret kan plötsligt slå om, övrig båttrafik har svårt att se dig, om du hamnar i vattnet måste du kunna rädda dig själv och/eller din kamrat, kunna kontakta hjälp och se till att inte bli nedkyld. Är du och paddlar i okända farvatten kommer du också att inse att det där med navigering inte är en enkel sak.

Det gäller alltså att vara medveten om vilka farliga situationer som kan uppstå, samt att ha en plan för hur man skall hantera dem. På mina nybörjarkurser (en av mina mest populära produkter) tränar vi på grundläggande säker paddling samt kamraträddning. Dessa övningar bör man genomföra regelbundet, åtminstone en gång per säsong. Det finns också en hel del bra "tutorials" på youtube om självräddning och kamraträddning.

Det jag vill dela med mig av idag är Svenska Kanotförbundets filmer om säker paddling. Här och på deras hemsida finns många tänkvärda tips att ta till sig. Ta tid på dig att förkovra dig lite, och kom i håg att träna ofta, nära land och under trygga förhållanden.

Säsongsstart!

2/5-2022

Förra söndagen kom säsongens första vandrargrupp! Vi fick en härlig tur i solen och vinden. I den knappa och späda grönskan började vi med att möta de sjungande fåglarna, sedan gick vi upp på berget och skådade en 360-gradig utsikt. Vi ägnade våra fantastiska gnejsklippor en hel del studier, vi spanade på sand i lupp och vi fikade i lä vid den solvarma klippan. Härliga möten mellan människor och med naturen fick vi.

Vi lyssnar på bofinkes övertygande stämma.
Så ser han ut!
Gnejsklippornas ådringar bildar sannerligen fantasieggande mönster!
Så ser sanden ut på riktigt nära håll!

Ett par dagar senare kom säsongens första kajakgäst. Vi klev i torrdräkterna, gav oss ut på en härlig kvällstur och hälsade på nyanlända "kvillrande" gravänder (de har sannerligen ett lustigt läte). På Lindholmens klipphyllor, mellan de nyutspruckna trifttuvorna, njöt vi av en värmande kopp te och smörgås, innan vi paddlade hemåt i solnedgången.

Med solnedgången i ryggen passerar vi Fånyttan.
Frid i sinnet efter några timmars vänskapande i naturen.

Nu kommer naturen att prunkna allt mer för varje dag och allt fler sjungande fågelvänner kommer att återvända och bryta den stora vintertystnaden.

Det är nu jag önskar oss GOTT NYTT ÅR!

Vårfest i Skärgården

4/4-2022

I lördags medverkade jag på Vårfesten i Skärgården. Jag blev inbjuden av Skärgårdshotellet Hönö, eftersom vi i vår och sommar har tagit fram ett paketerbjudande med våra produkter - fräscht boende med härlig frukostbuffé, en guidad naturtur (vandring eller paddling) samt picknickkorg från Skafferiet. Här finns våra paket!

Kajen på Hönö Klåva fylldes till brädden av solstinna besökare som steg i land när färjan Kungsö lade till utanför Fiskemuséet. Våra lokala kockar hade tagit fram små unika tapaserbjudanden som besökarna kunde njuta av på sin "tapasvandring" mellan de olika restaurangerna och lokala producenter presenterade sina nya produkter i Ishuset. Butikerna lockade med nyheter och trubadurerna underhöll både i restauranger och på "Stora Torget".

Själv träffade jag pratglada flanörer som ville höra om vilka erbjudanden jag hade, eller själva berätta om fina naturupplevelser de mindes. Barnen var de som vågade provsitta kajaken och många blev nyfikna på fågelmodellerna jag använder när jag berättar om mina älskade sångarvänner.