Guidade kajakturer

Hur skulle det kännas att på ett enkelt, tryggt och hållbart sätt få uppleva och lära känna den unika skärgårdsmiljön från sittbrunnen i en havskajak?

Jag erbjuder olika turtyper för både nybörjare och vana paddlare som vill uppleva Öckeröarnas skärgård. 

Nedan hittar du en beskrivning av de olika turtyperna, bokning samt vad du behöver veta inför en bokning.

Allmänna turdetaljer

Alla turer utgår ifrån Västeräng på Hälsö, om inget annat är överenskommet. De unika omgivningarna på Hälsös västsida erbjuder perfekta förhållanden för både nybörjare och vana paddlare. Där finns gott om holmar och skär, en hel del grunda havsvikar som avgränsar annan båttrafik, men där finns också snabb tillgång till det öppna havet med bara horisonten som blickfång. Vi hälsar på hos krabborna, häckande sjöfågel och vajande tångskogar och när vi går i land på klipporna frasar färggranna lavar mot fötterna. 

Vi samlas, sedan hjälps vi åt att bära kajakerna till stranden (ca 30 meter) och efter turen hjälps vi åt att bära tillbaka, spola av, och torka ur kajakerna. Rutten anpassas utefter dina erfarenheter och önskemål, samt efter väderförhållanden.

Vill du använda egen kajak är du givetvis välkommen att göra det.

Innan du bokar

I turen ingår kajak, flytväst, paddel, sittbrunnskapell, och vid behov torrdräkt, handskar och neoprenskor. Beroende på tur ingår också lunch och/eller fika.  

Du behöver inga förkunskaper. Jag förutsätter dock att du är simkunnig och att du fyllt 15 år. Den som är under 15 år kan få följa med målsman i dubbelkajaken. Du bör klä dig i funktionskläder (tränings- eller fritidskläder) som är lätta att röra sig i och som torkar fortare (än bomull). Du bör ha med vatten, solglasögon, keps eller liknande, badskor (neoprenskor finns att låna i begränsat utbud), badkläder, regnkläder, solskyddsfaktor och ombyte packat i en tät påse.

Turtyper

Klicka här
för fler bilder

2 timmars morgon- eller kvällstur

Ca 2 timmar inkl. fika
08:00-10:00
19:00-21:00 (maj,  augusti)
20:00-22:00 (juni,  juli)

Vanligtvis brukar havet vara lugnare på morgonen och kvällen. Vi tar en tur runt holmarna väster om Hälsö, gör ett strandhugg för en fika och ett dopp i havet om så önskas. När det mörknat, om hösten, kan vi vid rätt väderförhållanden få se den magiska marelden som ett havets fyrverkeri under kvällsturen.  

Boka här

Klicka här
för fler bilder

Halvdag morgon- eller kvällstur

3-4 timmar inkl. fika
09:00-13:00
14:00-18:00

Vi tar en tur runt holmarna väster om Hälsö, hälsar på sjöfågel och havslevande organismer, gör ett strandhugg för en fika och ett dopp i havet om så önskas.

Boka här

Klicka här
för fler bilder

Heldag

5-6 timmar inkl. fika och lunch
11:00-17:00

Vi tar en tur runt holmarna väster om Hälsö och under den här turen kan vi utforska livet i hav och på land lite närmare. Vi gör åtminstone två strandhugg då vi sträcker på benen, äter tillsammans och kanske badar.

Boka här

Klicka här
för fler bilder

Paddling och vandring på Rörö

6-7 timmar inkl. fika och lunch
11:00-18:00

Rörö är den nordligaste ön i vår kommun. I naturreservatet på västsidan kan man vandra längs spektakulära klapperstensfält och på vägen kan vi på avstånd hälsa på både betande islandshästar och får. Längst i norr kan vi se den mäktiga Carlstens fästning på Marstrandsön. Från Västeräng är det ca 5 km att paddla till Rörö. Vi tar en fikapaus på vägen dit och äter vår lunch på Rörö före, under eller efter vår vandring, efter överenskommelse. Turen kräver viss paddlingsvana (10 km paddling). Kom ihåg att ta med stadiga vandringsskor till denna tur (3-7 km vandring).

Boka här