Guidade vandringsturer

Välkommen till naturreservatet Ersdalen på Hönö!

Jag erbjuder olika vandringsturer för olika behov och önskemål. Det kan vara fågelskådning, botanik, klippformationer, mindfullness eller vad just ni behöver. 

Nedan hittar du en beskrivning av de olika turtyperna, bokning samt vad du behöver veta inför en bokning.

Turtyper

Klicka här
för fler bilder

Naturguidning till fots


I växt- och djurvärlden lär vi känna nya vänner, i bergen förundras vi över former och mönster, och våra sinnen får bearbeta havets brus, vindens sus, storslagna vyer och bergsvandringens utmaningar. Under turen pausar vi för medhavd eller tillvald fika och vid läge kan vi också ta ett snabbt dopp i havet under turen.

Pris för guidade vandringar:
650:- per person minimiantal 2 personer, max 7 personer.

Boka här

Klicka här
för fler bilder

Gökotta/Serenadafton

Endast i maj till slutet av juni
06:00-08:30 eller 19:00-21:30

Under maj och till slutet av juni erbjuder jag en alldeles speciell upplevelse. Då kan man kan boka sig på en “Gökotta” - då många andra arter än just göken självklart kan observeras, eller "Serenadafton"- då samma arter sjunger sin "nattliga hyllningssång" (betydelsen av ordet serenad). Under dessa turer lyssnar vi till de nyinflyttade vårfåglarnas intensiva sång och lär oss känna igen de vanligaste lätena (t.ex bofinkens “Bi bi bi bi si si si I’m a radio!”). Om så önskas (tillval) tar vi en värmande fika under trädkronorna. Dessa turer pågår i 2-3 timmar. 

Pris för gökotta/serenadafton:
650:- per person minimiantal 2 personer, max 7 personer.

Boka här

Klicka här
för fler bilder

Meditativ naturnärvaro förmiddag eller eftermiddag 


Detta är en form av terapeutisk vandring som påminner om det japanska "skogsbadet",  Shinrin Yoku. Här handlar det om att “bada” i skogens atmosfär. Formen är ett stillsamt umgänge med naturen där man är lyhörd för vad alla sinnen registrerar. Dofter, ljud, färger, former, rörelse, smaker; allt i naturen har en påverkan på dig som organism. Ja, forskning visar faktiskt att skogsbad indikerar en fysiologisk påverkan på dig i form av minskad stress, detta kan man se när man mäter blodtryck, kortisolnivå och hjärtfrekvens. Man har också sett indikatorer på att immunförsvaret ökar, även din psykiska hälsa påverkas, då du upplever att du har mer energi, ökad livsglädje och ett bättre humör efter ett skogsbad. I Ersdalens Naturreservat ses vi för att tillsammans med naturen ta hand om oss själva under ca 3 timmar. Under turen pausar vi för medhavd eller tillvald fika. 

Pris för meditativ vandring:
650:- per person minimiantal 2 personer, max 7 personer.

Boka här

Allmänna turdetaljer

Vi ses på parkeringen (om inget annat är överenskommet) och samlar oss sedan en stund inne i skogen. Turen pågår i 3-4 timmar och är 3-5 km lång.  Jag guidar gärna utifrån olika teman: under vår och sommar kan vi med fördel hålla till i skogen och lära oss fågelläten och olika växtarter. Vi kan också ge oss ut i bergen och titta närmare på bergens former och bergarter, olika lavar och andra växter typiska för klippmiljö. Var vi än rör oss, kan vi träffa nya “vänner” i naturen. Under vandringarna fokuserar vi mer på att umgås med naturen med alla våra sinnen än att vandra långt och lära oss mycket.

Detta ingår:
- Personlig guide med gedigen kunskap om områdets unika natur,
- ryggsäck med sittunderlag, vattenflaska
- lista med vanligt förekommande arter i området, penna
- skräppåse
- möjlighet att låna kikare, lupp, flora, fågelbok och myggmedel,
- handrengöring


Viktig information

Terrängen kräver att du har ett par stadiga skor på dig. Klä dig efter väder. Kanske vill du använda vandringsstavar? Ta med dem! Har du en egen kikare, fågelbok eller fältflora kan du ta med det också. Och kom ihåg badkläderna om du blir sugen... Eftersom turen bara delvis följer upptrampade stigar är den inte tillgänglighetsanpassad, men det går att lägga om turen så att den följer grusade stigar (om än till viss del backiga). Låt mig bara få veta om det i ert sällskap finns önskemål om detta. Det finns tyvärr ingen tillgång till toalett i naturreservatet, men WC finns på Vandrarhemmet Havskatten i Hönö röds hamn (ca 500 m från turens startläge) om behov finns.

Under hösten 2022 har jag uppgraderat mina förstahjälpenkunskaper med NOL:s WFA (Wilderness First Aid).