Guidade vandringsturer

Välkommen till naturreservatet Ersdalen på Hönö!

Jag erbjuder olika vandringsturer för för olika behov och önskemål. Det kan vara fågelskådning, botanik, klippformationer, mindfullness eller vad just ni behöver. 

Nedan hittar du en beskrivning av de olika turtyperna, bokning samt vad du behöver veta inför en bokning.

Allmänna turdetaljer

Vi ses på parkeringen (om inget annat är överenskommet) och samlar oss sedan en stund inne i skogen. Turen pågår i 2-3 timmar.  Jag guidar gärna utifrån olika teman: under vår och sommar kan vi med fördel hålla till i skogen och lära oss fågelläten och olika växtarter. Vi kan också ge oss ut i bergen och titta närmare på bergens former och bergarter, olika lavar och andra växter typiska för klippmiljö. Var vi än rör oss, kan vi träffa nya “vänner” i naturen. Under vandringarna fokuserar vi mer på att umgås med naturen med alla våra sinnen än att vandra långt och lära oss mycket. Ni bestämmer själva vilket tema vandringen skall ha. 

Innan du bokar

Du bör ha ett par stadiga skor på dig, kanske vill du använda vandringsstavar? Ta med kikare, sittunderlag (en tidning i en plastpåse), regnkläder, myggmedel och en flaska vatten. Har du en fågelbok eller fältflora kan du ta med det också. Det är bäst att packa i en ryggsäck. I turen ingår en enkel fika med varm dryck.

Turtyper

Klicka här
för fler bilder

Naturguidning förmiddag, eftermiddag eller kväll

09:00-11:30
14:00-16:30
Solnedgång västerut:
maj, augusti: 19:00-21:30 
juni, juli: 20:00-22:30

I växt- och djurvärlden lär vi känna nya vänner, i bergen förundras vi över former och mönster, och våra sinnen får bearbeta havets brus, vindens sus, storslagna vyer och bergsvandringens utmaningar. Vid läge kan vi också ta ett snabbt dopp i havet under turen.

Pris för guidade vandringar:
650:- per person minimiantal 2 personer, max 7 personer.

Boka här

Klicka här
för fler bilder

Gökotta

06:00-08:30

Under maj och till mitten av juni erbjuder jag en alldeles speciell upplevelse, då man kan boka sig på en “gökotta”. Vi lyssnar då till de nyinflyttade vårfåglarnas intensiva sång och lär oss känna igen de vanligaste lätena (t.ex bofinkens “Bi bi bi bi si si si I’m a radio!”)  under tidig morgontimma, samt tar en värmande fika under trädkronorna. Gökottan startar kl 06:00 och pågår i 2-3 timmar. 

Pris för gökotta:
650:- per person minimiantal 2 personer, max 7 personer.

Boka här

Klicka här
för fler bilder

Skogsbad förmiddag eller eftermiddag 

09:00- 12:00
14:00-17:00

Skogsbad är en form av terapeutisk skogsvandring som kommer från Japan, där det heter Shinrin Yoku. Skogsbad  är inte ett dopp i vattnet, som i vanlig bemärkelse, utan här handlar det om att “bada” i skogens atmosfär. Formen är ett stillsamt umgänge med naturen där man är lyhörd för vad alla sinnen registrerar. Dofter, ljud, färger, former, rörelse, smaker; allt i naturen har en påverkan på dig som organism. Ja, forskning visar faktiskt att skogsbad indikerar en fysiologisk påverkan på dig i form av minskad stress, detta kan man se när man mäter blodtryck, kortisolnivå och hjärtfrekvens. Man har också sett indikatorer på att immunförsvaret ökar, även din psykiska hälsa påverkas, då du upplever att du har mer energi, ökad livsglädje och ett bättre humör efter ett skogsbad. I Ersdalens Naturreservat ses vi för att tillsammans med naturen ta hand om oss själva under ca 3 timmar. 

Pris för skogsbad:
650:- per person minimiantal 2 personer, max 7 personer.

Boka här